Vybíráme tachometr na kolo pro každého cyklistu

Tachometry na kolo prošly od 80. let minulého století dlouhou cestou vývoje. Původní modely byly jednoduché přístroje, které měřily základní údaje jako rychlost a ujetou vzdálenost pomocí magnetického senzoru na kole, který zaznamenával počet otáček kola. Tyto údaje pak byly přepočítávány na základě obvodu kola, což umožňovalo cyklistům sledovat jejich výkon a postupně zlepšovat své výsledky. Tento princip přetrval u základních modelů až dodnes. 

Pamatuji si, jak jsem na základní škole kamarádovi záviděl dokonce ještě analogový tachometr, který mu myslím ještě před revolucí někdo přivezl ze SRN. 

V posledních 15 letech ale technologie postoupily mílovými kroky kupředu a na scénu se dostaly moderní cyklopočítače a navigace s GPS. Tyto přístroje nabízejí mnohem širší spektrum funkcí a přinášejí cyklistům možnost sledovat nejen rychlost a vzdálenost, ale i jejich trasu, nadmořskou výšku, tepovou frekvenci a další důležité metriky v reálném čase. GPS navigace a cyklopočítače také umožňují podrobné analýzy tréninků pomocí specializovaných aplikací a webových rozhraní. 

Tradiční tachometr na kolo versus moderní cyklopočítače 

Starší modely tachometrů a cyklopočítačů stále využívajících magnetické senzory, zůstávají oblíbenou volbou pro rekreační cyklisty díky své dostupné ceně a jednoduchosti. Tyto přístroje jako jsou modely od značky Sigma Sport nebo CicloSport jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí mít základní přehled o svém výkonu bez složitých funkcí. Výhodou je také to, že většinou obsahují výměnou knoflíkovou baterii, kterou snadno vyměníte jednou ročně a o přístroj se nemusíte nijak starat. 

Doslova za pár korun lze ještě pořídit verze, kdy je magnet připojen k tachometru kabelem, jedná se ale již o velký archaismus a těmto modelům bych se opravdu vyhnul. 

Přibližně od 600 Kč lze pořídit značkové bezdrátové tachometry s digitálně kódovaným přenosem se základními funkcemi, jednoduchým ovládáním a přehledným zobrazením. Jedním takovým zástupcem je například Sigma BC 5.0 WL

Sigma BC 5.0 WL

Nejdražší zástupci této kategorie se cenově včetně příslušenství pohybují okolo hranice dvou tisíc korun. Nabídnou například paměť pro dvě kola, celkové statistiky, výškoměr, měření sklonu nebo kadence. Oblíbeným modelem této kategorie je Sigma BC 14:0 WL. 

Základní GPS cyklo počítače 

Zajímavou a komfortnější alternativou mohou být jednoduché GPS computery.

Stále se jedná o velice kompaktní a jednoduché přístroje, které mají ale větší displej a přináší všechny výhody a nevýhody satelitního systému GPS. Těch výhod je samozřejmě mnohem víc včetně záznamu trasy a následného přenosu do jednoduché aplikace. Tyto přístroje ale nenabízejí mapové podklady zobrazované při jízdě. Cena startuje přibližně na 1 500 Kč. Typickými a povedenými zástupci této kategorie jsou Sigma Rox 2.0 a Rox 4.0 nabízené v různých konfiguracích. Poměr výkonu a ceny je speciálně u těchto dvou modelů velmi zajímavý, protože ha stále „lidovou“ cenu získáváte poměrně sofistikované zařízení využívající moderní technologie. 

Sigma Rox Rox 4.0

Plnohodnotné GPS navigace na kolo 

Cyklonavigace s mapovými podklady představují nejkomplexnější řešení pro cyklisty. Všech kategorií. Kromě sledování všech možných tréninkových i cestovatelských metrik nabízejí také možnost navigace na mapě, což je ideální pro objevování nových tras a plánování výletů. Zároveň umožňují připojení mnoha externích čidel a snímačů. 

S trochou nadsázky lze ale říct, že tady je „Garminovo“. Minimálně v ČR totiž platí, že Garmin má v oblasti navigací pro cyklisty naprosto dominantní pozici. Modely této značky lze pořídit přibližně od 4 do 20 tisíc korun. Vybere si tak rekreační cykloturista i profesionální závodník. I ten nejlevnější model Edge Explore těží z podrobných mapových podkladů, kterými Garmin disponuje, tréninkové aplikace Garmin Connect a pokud používáte i jiné zařízení výrobce, tak i uceleného ekosystému Garmin. 

Garmin Edge 1050

Pomyslný vrchol současné nabídky tvoří model Garmin Edge 1050, který jako první na trhu nabídne v tomto segmentu hlasovou navigaci a LCD displej s jasnými barvami. Ostatní modely používají úspornější ale méně kontrastní transflektivní displeje. 

Bez ohledu na to, zda jste rekreační cyklista hledající jednoduchý a cenově dostupný přístroj, nebo profesionál hledající pokročilé funkce s možnosti tréninkové analýzy, na Pulsmetry.cz najdete cyklopočítač, který splní vaše očekávání. Značky jako Sigma Sport nebo Garmin nabízejí široký výběr modelů, které uspokojí potřeby každého cyklisty. Vyberte si ten správný tachometr nebo navigaci a posuňte své cyklistické zážitky na novou úroveň.