Kompletní průvodce Vltavskou cyklostezkou

Patříte i vy k cyklistům, kteří mají nejraději cyklistické trasy podél řek? V tom případě si jistě oblíbíte Vltavskou cyklostezku, která sleduje tok řeky Vltavy od jejího pramene až po soutok s Labem. Připravili jsme si pro vás krátké představení této trasy, která jednoznačně stojí za vyjížďku.

Základní informace o Vltavské cyklostezce

Vltavská cyklostezka, která má celkovou délku 456 km, je součástí mezinárodní trasy EuroVelo 7 nazývané také jako Sluneční trasa nebo Středoevropská trasa. Povrch Vltavské stezky je převážně asfaltový, určité úseky tvoří vyježděné pěšiny. Celkově je trasa bezpečná a pohodlně sjízdná i na trekovém kole. Je vhodná pro cyklisty všech úrovní.

  • Celková časová náročnost: 10 dní
  • Stoupání: 2920 metrů
  • Klesání: 3763 metrů

Podrobné představení cyklostezky

Začátek cyklotrasy se nachází v jižních Čechách, konkrétně v srdci Národního parku Šumava ve vesnici Kvilda, a končí v Mělníku. Tato cesta vede hned několika městy, která jsou považovaná za nejkrásnější v České republice, těšit se můžete například na České Budějovice, Český Krumlov, Hlubokou nad Vltavou a cyklostezka vás zavede také do Prahy.

Na cyklostezce, kterou charakterizuje jemně zvlněný terén, se můžete kochat krásou malebné krajiny a užít si návštěvu celé řady památek.

Hlavní zajímavosti na trase

Jak už jsme nastínili, Vltavská cyklostezka je přímo posetá místy, která stojí za navštívení nebo zastavení. My doporučujeme tato:

  • Český Krumlov: Český Krumlov, který je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO, patří k nejkrásnějším a nejnavštěvovanějším městům Česka.
  • Zámek v Hluboké nad Vltavou: Jedná se o jeden z nejnavštěvovanějších zámků u nás, pyšní se neuvěřitelnými 140 místnostmi a 11 věžemi. Zámek je přístupný celoročně.
  • Královský hrad Zvíkov: Další zastávkou na cestě jako stvořenou pro milovníky hradů a zámků je královský hrad Zvíkov, který vás okouzlí nádherným výhledem na soutok Otavy a Vltavy do nádrže Orlík.
  • Vodní nádrže Vltavská kaskáda: Cestou budete míjet i soubor vodních nádrží Vltavská kaskáda. Jedná se celkem o devět nádrží vystavěných mezi 30. a 60. lety minulého století.

Tipy pro cyklistiku podél Vltavy

Pokud se rozhodnete projet celou Vltavskou cyklostezku, vyčleňte si dostatek času. V případě, že denně ujedete okolo 40 km, cesta může zabrat i 10 dnů. Při vícedenních výletech se nezapomeňte dopředu podívat na předpověď počasí.

Stáhněte si offline mapu cyklostezky, jelikož v mnoha úsecích je nestabilní signál. Skvělým pomocníkem vám budou také chytré hodinky s GPS. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi oblíbenou cyklistickou trasu, v hlavní sezóně počítejte s větším množství cyklistů.