Přináší Garmin Fenix 8 opravdu neomezené možnosti?

uvodni

Garmin ve druhé polovině roku představuje nové verze svých top produktů, které precizuje ze svého úhlu pohledu „téměř“ k dokonalosti. Jako předkrm jsme dostali na konci června těstě před startem Tour de France cyklonavigaci Edge 1050, která krátce po uvedení zažívá u cyklistů velký úspěch. A to první reakce i s ohledem na cenu byly spíše vlažné.

Nyní dostáváme vydatný hlavní chod včetně dezertu. Za hlavní chod můžeme považovat Fenix 8 Amoled a Fenix 8 Solar. Tím dezertem mohou být modely Fenix E a Enduro 3.

A jaké je tedy menu?

I když novinka nese označení Fenix 8, jedná se již o 10. generaci kultovní řady poprvé představené v roce 2012. Výrobce opět „uspal“ řadu Epix (v roce 2015 první řada, v roce 2022 Epix 2. generace a v roce 2023 Epix Pro druhé generace) a poprvé uvedl Fenix ve verzi Amoled. Verze s transflektivním MIP displejem ale z nabídky nezmizela. Z Epixu zůstalo ale velikostní označení, naopak označení S a X pro největší a nejmenší model, které se používalo od Fenixu 5 se již nepoužívá.

Přijde vám změn v nabídce až příliš?

Málo jich není, ale rádi vám pomůžeme zorientovat se. Verze s Amoled displejem si zachovává 3 velikosti. Nejmenší provedení povyrostlo z 42 mm na 43 mm a dostalo o jednu desetinu palce větší displej. Nyní má displej úhlopříčku 1,3“. Prospělo to jak designu, který je mnohem elegantnější, tak i funkčnosti. Prostřední velikost zachovává stejný rozměr pouzdra, ale dostává větší displej o úhlopříčce 1,4“. Efekt je stejný jako u nejmenšího modelu. Tenká luneta v kombinaci s velkým displejem dodává hodinkám na eleganci a přináší mnohem lepší uživatelský komfort. 51 mm provedení se většího displeje nedočkalo, takže má rovněž 1,4“, design je ale přepracovaný, takže hodinky jsou elegantnější proti předchůdci, přesto si v designu zachovávají i značnou dávku outdooru.

Pokud stále dáváte přednost výhodám úsporných tranflektivních displejů, můžete vybírat už jen ze dvou velikostí a to 47 a 51 mm. Pozor, tady ke změnám velikosti displeje nedošlo, takže se bavíme o úhlopříčce 1,3“, respektive 1,4“.

Cenově dostupnější model Fenix E je nabízen pouze ve velikosti 47 mm a nabídne Amoled displej s uhlopříčkou 1,3“.

Ultimátní odlehčený vytrvalecký model Enduro 3 naopak používá 1,4“ transflektivní MIP displej v pouzdře 51 mm.

kolo

Dostalo se nám výsady otestovat novinku ještě v utajeném režimu, takže vám přinášíme recenzi založenou na faktech a osobních zkušenostech hned v den uvedení na trh. Použití v takovém režimu přináší některá funkční omezení, ale přesto se lze s hodinkami poměrně podrobně seznámit.

Více elegance, více sportovnosti, více odolnosti, více smart funkcí

Nyní je na čase vysvětlit a obhájit až příliš pochvalný nadpis této recenze. Zároveň se bude další text většinou vztahovat k verzím Fenix 8 Amoled. Pro první test jsme totiž měli k dispozici dvoje hodinky. Fenix 8 43 mm Amoled ve zlatém provedení. Ty dostala na ruku kolegyně, která jinak používá Venu 3S. Já jsem si vzal Fenix 8 47 mm Amoled a na několik dní si zvýšil tréninkové dávky, abych zjistil co novinka umí.

Elegantnější design je nyní blíž klasickým hodinkám

odelsk

Pokud vás svazuje povinný dress code v zaměstnání, nebo máte prostě rádi elegantní hodinky, možná se vám dosavadní modely i přes hodnotě působící design zdály ještě moc sportovní. I když je vzhled individuální záležitostí, věřím, že díky větším displejům a tenkým lunetám je vám nyní Fenix designově o kousek blíž. Rozhodně je designově blíž klasickým „nechytrým“ elegantním hodinkám.

Vzhledově také zaujme překrytí čidel mezi pravými tlačítky. U tmavých verzí je decentní v barvě těla hodinek, u verzí se světlou lunetou naopak barevně výrazné korespondující s barvou dodávaného řemínku.

Konstrukce a zpracování hodinek

Námi testovaná verze tedy vychází z již osvědčeného receptu – titanová luneta s DLC úpravou, titanové dýnko a tělo z polyamidu ze skelných vláken. Do těla je integrovaná LED svítilna. Při porovnání se svítilnou Epix 2 Pro 51 mm se nám její světlo jevilo o něco intenzivnější, ale rozdíl nebyl subjektivně nijak zásadní. Garmin jak bývá zvykem u každé generace změnil design QuickFit řemínků, rozměry ale zůstávají stejné.

Došlo opět k lehkému přepracování uchycení řemínku, které má přinést větší pohodlí. Proti řadě Epix 2 / 2 Pro a Fenix7 / 7 Pro není rozdíl zásadní, o hodinkách jsem na ruce ale téměř nevěděl. Pokud budete přecházet z Fenixu 6 a starších, bude pro vás rozdíl v pohodlí markantní.

trojice

Celkově nelze zpracování a kvalitě materiálů nic vytknout, pokud by tomu tak bylo, bylo by to nešťastné vzhledem k ceně hodinek. Ale o ceně až později.

Sportovnější charakter pro 43 a 47 mm verze

Právě mnou testovaná verze 47 mm Amoled Sapphire bude velmi zajímavou volbou pro výkonnostní sportovce, kterým nevyhovuje rozměr 51 mm. Při kompaktních rozměrech tato verze kombinuje velmi slušnou výdrž baterie a velký Amoled displej. Příjemná je i hmotnost v návaznosti na dobrou ergonomii. Se standardně dodaným silikonovým řemínkem je 73 g, pokud použijeme Ultrafit 22 mm, hmotnost spadne na 57 g. To je pouze o 6 g víc, než váží sportovně ultimátní Forerunner 965 se silikonovým řemínkem. Ten nabídne stejně velký displej a podobnou výdrž baterie. Už ale nenabídne zvýšenou odolnost, safírové sklo a integrovanou svítilnu.

Pro ženy je alternativou verze 43 mm, která velmi komfortně „sedí“ i na hubeném zápěstí. Pohodlí při nošení těchto hodinek potvrdila i kolegyně, která je zvyklá nosit již zmíněné drobné a lehoučké Venu 3S. Proti nim je Fenix přeci jen jiná velikostní kategorie, přesto si na novinku rychle zvykla a myslím si, že ji nebude chtít dát z ruky 😊

trojice-2

Pro „stylaře“, kteří mají rádi výrazné hodinky a outdoorové nadšence potom nabídne model 51 mm ultra dlouhou výdrž baterie. Rozdíl hmotnosti těla 51 a 47 mm je citelných 12 g a z nich většina padne na větší akumulátor. Díky tomu je rozdíl výdrže baterie téměř dvojnásobný.

Funkce rekreačního potápění přináší i zvýšenou odolnost

Garmin poprvé použil oddělená tlačítka, která nijak neomezují ovládání hodinek pod vodní hladinou. Podobný princip se používá u potápěčských hodinek. Díky tomu Fenix 8 zvládnou rekreační potápění až do hloubky 40 metrů a to i s možností ovládání. Součástí je tak i potápěčská aplikace a profil. Dosud řady Fenix 7 a Epix 2. generace umožnovaly šnorchlování do hloubky 5–10 m, ale bez mačkání tlačítek. Většina uživatelů se pravděpodobně nezačne kvůli novým hodinkám potápět, ale zmíněná konstrukce opět vylepšuje celkovou mechanickou odolnost řady Fenix. Fenix je nově testován podle amerických vojenských norem pro tepelnou odolnost, odolnost proti nárazu a vodotěstnost.

Tlačítka mají příkladnou odezvu na stisk, tichý chod a všechna reagují naprosto stejně. I v tomto detailu je vidět určitý posun k lepšímu. Když jsem nechal zapnuté vibrace při stisku tlačítek, můj pocit byl ještě lepší. U jiných hodinek mám tuto funkci vypnutou, ale tady mi přijde efekt tak nějak akorát a dává dobrou zpětnou vazbu.

Bluetooth volání a hlasové ovládání

Instalaci e-sim do hodinek Garmin stále vnímá jako zdroj mnoha kompromisů omezujících klíčové vlastnosti, pro které jsou jeho sportovní a outdoorové modely tolik úspěšné. Přepracovaná konstrukce Fenixu ale umožnila integraci mikrofonu a reproduktoru. S hodinkami je tedy možné telefonovat v dosahu smartphonu jako je tomu u Venu 3.

Garmin využil novou výbavu i pro další funkce. Do hodinek si můžete nahrávat hlasové poznámky a hlasem lze hodinky také ovládat. Tuto funkci je třeba vyvolat pomocí tlačítka a následně vyslovit některý z předdefinovaných příkazů. Zahájit tak lze například vybranou aktivitu, zapnout hudební přehrávač nebo zobrazit údaje o počasí. U těchto funkcí lze očekávat mnohá vylepšení formou aktualizací firmware, které bude Garmin postupně uvolňovat.

Hlasové informace 

Stejně jako můžete ovládat hlasem svůj Fenix 8, může i on hlasem „úkolovat“ vás. Dosud platilo, že bylo možné hlasové informace z probíhajícího tréninku poslouchat z připojených bezdrátových sluchátek, nebo vycházel zvuk z telefonu v případě aktivního propojení s aplikací Connect. Nyní díky integrovanému reproduktoru může zvuk vycházet přímo z hodinek. Využít můžete upozornění na mezičasy, tepovou frekvenci a další alarmy

Zvuk reproduktoru je příjemně vyvážený a maximálně využívá tělo hodinek jako ozvučnici. Při chůzi nebo běhu uslyšíte v běžném venkovním prostředí vše naprosto srozumitelně.

Pokud budete mít hodinky při jízdě na kole, ať již na držáku nebo na ruce, bude záležet na rychlosti jízdy a okolním větru. Já jsem neměl se srozumitelností problém do rychlosti přibližně 25 Km/h. Potom už byl zvuk vzhledem k větru slabý. Pro použití hlasové navigace při cykloturistice by hlasitost měla být dostatečná, při sportovní jízdě už moc ne. Řešením by v takovém případě mohla být sluchátka s kostním vedením, která jsou na kole jako jediná použitelná z hlediska bezpečnosti.

Dynamické nastavení velikosti písma

Se svými šesti dioptriemi jsem zajásal hned po zapnutí hodinek. Jako jedna z prvních voleb se vám totiž nabídne volba velikosti textu pomocí pojezdové lišty. Stávající modely umí dvě velikosti písma. U novinky si lze velikost nastavit plynule ve více než deseti stupních. Tohle opravdu chválím.

Lehké inovace v menu

Nemusíte se bát, pokud máte jakékoliv hodinky Garmin, v ovládání se neztratíte a obejdete se bez návodu. Vše zásadní zůstalo naštěstí stejné. Jen došlo k některým chytrým vylepšením, kdy se části menu podařilo efektivně rozdělit, třeba jen přidáním jednoho stisku tlačítka nebo vstupu do jedné z nabídek pomocí tlačítka back ze základní obrazovky. I přes neustálý nárůst funkcí a možností nastavení se výrobci daří zachovat přehlednost a intuitivnost ovládání. Nastavení většiny funkcí lze provádět paralelně přímo z hodinek nebo z aplikace Connect.

Drobné úpravy menu jsem uvítal, protože reálně zrychlují ovládání, zvláště pokud je uživatel trochu technický hračička a má aktivní téměř všechny dostupné doplňky. Samozřejmě jsou k dispozici i programovatelné klávesové zkratky jako u starších modelů.

Green Shift / Red Shift

Tyto módy displeje jsou už známé i ze současných modelů, ale stojí určitě za zmínku. Displej lze přepnout do kontrastního červeného, oranžového nebo zeleného módu. Za určitých světelných podmínek jsou čitelnější a šetrnější pro oči. Já tento efekt používám spíše výjimečně, je to asi trochu o zvyku.

Výdrž baterie

Doby, kdy jsme v rámci testu Fenixu měřili se stopkami a zapisovali kolik hodin na GPS a kolik dní hodinky vydrží nabité jsou už pryč. Tahle myšlenka trochu ožila s nástupem Amoled displeje v řadě Epix, ale nyní už zase není na pořadu dne. Pro většinu uživatelů je výdrž naprosto komfortní a hodnoty, které Garmin uvádí odpovídají realitě. Konkrétně mnou testovaná verze při ne úplně šetrném nastavení displeje a aktivním režimu Always-on, při cca 8 hodinách GPS aktivity zvládla 6 dnů. Pokud bych nechal displej zhasínat a nastavil vše trochu šetrněji, 12-14 dnů nebude problém. U 43 mm verze je reálné v Always-on režimu dosahovat udávaných 4 dní a při zhasínání displej minimálně týden. Verzi 51 mm jsme zatím netestovali, ale nebude horší než byla u Epix 2 Pro 51 mm, což opravdu znamená přibližně dvojnásobek 47 mm.

Pro nadšence do nekonečné výdrže zůstávají v nabídce modely Solar s úspornými transflektivními displeji. Jsou extrémní sportovní události, kde je taková výdrž potřeba. Premiantem pro tyto účely je odvozený model Enduro 3. O tomto modelu se dočtete v samostatném článku. Jeho výdrž je až neuvěřitelná.

Tréninkové funkce a sportovní výbava a diagnoistika

Psát tady výpis všech funkcí, sportovních profilů a tréninkové diagnostiky by vydalo na tři samostatné recenze. Omezím se tedy pouze na konstatování, že nechybí nic z dosud dostupných funkcionalit hodinek Garmin. Kromě již zmíněného rekreačního potápění došlo také k vylepšení map nebo silových tréninků, které nově nabízí cílené tréninkové plány. Předpoklad je, že pokud výrobce přijde s něčím novým, bude to dohráno právě do F8. Hardware hodinek to jistě zvládne. F8 tak můžete vzít nově pod vodní hladinu nebo naopak vysoko do hor. Reálně neexistuje sportovní odvětví, kde by tyto hodinky nenašly uplatnění.

Já jsem měl při testování na druhé ruce jako referenční hodinky Forerunner 965. Vývoj už pokročil tak daleko, že absolutně nedává smysl porovnávat naměřené hodnoty vzdálenosti a některých dalších metrik. Výsledky jsou vždy téměř shodné, případné drobné rozdíly zcela zanedbatelné.

Co jsem si ale neodpustil bylo vyzkoušet, jak se chová výškoměr. K tomuto testu rád používám výstup na Sněžku, jejíž výška je všeobecně známa. Kalibraci jsem provedl pomocí GPS v Peci pod Sněžkou a vyrazil. Na jednu datovou obrazovku jsem si dal údaj o výšce z výškoměru a GPS. Průběžně jsem hodnoty sledoval, částečně vidíte průběh na obrázcích. Nikdy se nestalo, že by se hodnoty lišily o více než 10 metrů, většinou to bylo 5–6 metrů, někdy se obě hodnoty srovnaly úplně. Nahoře potom výškoměr ukázal nejvíc 1608 metrů nad mořem a po chvilce se ustálil na přesných 1603 metrů (neležel jsem přitom u země 😊 ) Za celou dobu výstupu jsem neprováděl manuální kalibraci. Test tedy dopadl na výbornou.

trojice-3

Předmětem mého zájmu bylo také porovnat údaje o spánku, VST nebo klidového tepu. Tady znovu upozorním, že F8 jsem dostal v předprodejní verzi, bez možnosti připojení ke Connectu a jediná data, která o mě hodinky měly byla mnou zadaná výška, hmotnost, věk a pohlaví. Po prvních trénincích tedy logicky hlásily například nesmyslné údaje o potřebě regenerace. Jenže veškeré údaje se začaly velmi rychle blížit realitě, respektive údajům, které jsem měl z 965. Výsledky vybraných hodnot vidíte na fotkách.

trojice-4

Příprava pro EKG?

V Evropě stále čekáme na oficiální spuštění měření EKG v hodinkách Garmin. Jisté je, že je to jen otázka času a Fenix 8 bude tuto funkci podporovat. Tak jen doufáme, že to čekání již nebude trvat dlouho.

Jak se vyznat v nabídce řady Fenix 8

Protože na výběr je opravdu velké množství variant, v následují tabulce uvádíme základní funkční a technické rozdíly jednotlivých modelů

Fenix 8 Amoled – 3 velikosti, elegantní vzhled, plná funkční výbava včetně hlasových funkcí a BT volání, velké vysoce kontrastní Amoled displeje, rekreační potápění a možnost mačkat tlačítka ve vodě

Fenix 8 Solar – 2 velikosti, plná funkční výbava včetně hlasových funkcí a BT volání, úsporné transflektivní displeje, rekreačního potápění a možnost mačkat tlačítka ve vodě

Enduro 3 – extrémní výdrž baterie, nízká hmotnost a velký úsporný displej. Výhodný poměr výkon / cena

Fenix E - modernizovaný nástupce modelu Epix 2. generace 2022, který je zároveň nejlevnější ze všech uvedených novinek

  Fenix 8 Amoled Fenix 8 Solar Enduro 3 Fenix E
Nabízené velikosti 43 mm / 47 mm / 51mm  47 mm / 51mm 51 mm 47 mm
Typ displej Amoled Transflektivní Transflektivní Amoled
Velikosti displeje 1,3“ / 1,4“ / 1,4“ 1,3“ / 1,4“ 1,4“ 1,3“
Rekreační potápění Ano Ano Ne Ne
Tlačítka Ano Ano Ne Ne
Bluetooth volání v dosahu telefonu Ano Ano Ne Ne
Hlasové ovládání a Informace Ano Ano Ne Ne
Snímače 5. generace Ano Ano Ano Ne
Integrovaná svítilna Ano Ano Ano Ne

Naše hodnocení Fenix 8 Amoled

Tento odstavec se mi nepíše snadno. Vládce našeho marketingu si vzal na starost dohled nad objektivitou našeho blogu. A už ho slyším, jak mi říká: píšeš recenzi, ne chvalozpěv! Jenže Fenix 8 Amoled jsou dle mého názoru reálně nejlepší chytré hodinky se sportovním zaměřením na trhu.

Pokud by nešlo o sportovní funkce, ale čistě smartwatch, jsou na trhu bezpochyby schopnější modely. Nemusíme si nic nalhávat. V chytrých funkcích nikdo nenabídne lepší spojení než iPhone s Apple Watch. Ale pokud se bavíme o propojení se sportem a outdoorem, i kdyby Apple napsal do názvu 3x Ultra, se schopnostmi a parametry špičkových Garminů se rovnat nemůže.

Jsou to zkrátka zcela jiné produkty, pouze jim říkáme hodinky a nosíme je na ruce. A je na každém z nás, jestli se přikloní k jednomu či druhému ekosystému.

Začnu ale trochu kriticky. Měl jsem rád řemínky z řady Fenix 7 a Fenix 7 Pro, měly hladší design. Ty nové mají výraznější 3D lamely (neplatí pro verzi 43 mm), jsou blíže k těm co měla řada 6. Ty sedmičkové jsou praktičtější na údržbu a předpovídal bych jim delší životnost. Jinak jde samozřejmě o standard QuickFit, takže při koupi náhradního řemínku se nemusíte vůbec držet těch dodávaných s hodinkami.

O komfortu nošení jsem se již zmiňoval. Je vynikající, nevím, že mám hodinky na ruce. Občas rád nosím Suunto Vertical Titanium, mají perfektní fit i řemínek a považuji je za referenční právě z tohoto pohledu. Nové osmičky rozhodně nejsou horší.

Hodnotit výbavu modelu, který vlastně vymezuje hranice současných možností nedává moc smysl. Použil bych tady paralelu s navigací Edge 1050 zmíněnou v úvodu. Zkrátka žádný jiný sportovně outdoorový model současnosti nenabídne víc. To se týká funkčnosti i parametrů. Výjimku tvoří některé vojenské nebo letecké speciální modely, ale ty mají navíc pouze specifické funkce, ale zase jim chybí některé funkce F8.

Máte Epix Pro nebo Fenix 7 Pro a říkáte si, jestli nová F8 stojí za upgrade? Chápeme to. Bluetooth volání, hlasové ovládání nebo vylepšené potápěčské funkce možná nejsou pro každého. Ale věřte nám-když si F8 vyzkoušíte, pocítíte rozdíl. Přijďte si je k nám vyzkoušet a uvidíte sami.

Nejde jen o nové funkce. Je to o celkové vyladěnosti systému. F8 kombinuje klíčová vylepšení s řadou menších, ale šikovných upgradů. Výsledek? Hodinky, které posouvají laťku o pořádný kus výš.

Osobně si myslím, že o něco větší motivaci ke koupi díky větším displejům a designu budou mít uživatelé současných 42 a 47 mm modelů.

Majitelé starších řad Fenix 6, 5 Plus nebo 5, nebo i početná skupina uživatelů Fenixu 3 budou po případném upgradu na Fenix 8 budou připadat jako v jiném světě. Přímé srovnání s modely dvě a více generací zpět totiž ukazuje, jak velký pokrok řada 8 udělala.

Můj osobní typ: v posledních 3 generacích jsem byl velký zastánce 51 mm verzí. Hlavním argumentem byla větší baterie a hlavně displej. Po několikadenní zkušenosti se současnými F8 Amoled 47 mm bude právě tato verze mým favoritem díky celkové vyváženosti vlastností a designu.

Safír nebo Gorilla Glass?

Tohle téma nás s kolegou „baví“ už hodně let. Senzační videa a fotky dokazující, že safírové sklo způsobí přes jeho odlesky nečitelnost displeje. Ano, fotí se velmi špatně, a vyfotit takový displej bez odlesku dá práci. Ale kdo si kupuje hodinky kvůli tomu, aby je fotil? Já tedy ne, já si je kupuji abych je používal. Když vyfotíte oba typy krycího skla pod stejným úhlem, jedno vždy dopadne hůř. A senzace je na světě. Safír je špatný. Jenže pokud nemáte zrovna ruku zafixovanou v sádře až po rameno, asi ruku natočíte a podíváte se pod tím správným úhlem, nebo ne? Za těch skoro 10 let, co si tohle téma žije svým životem jsme v obchodě měli stovky zákazníků, kteří přišli s tímto nezvratným argumentem a na základě svobodného výběru a porovnání přímo na prodejně odcházeli se safírovou verzí.

trojice-5

Safírové verze mají navíc výhodu nižší hmotnosti díky použití titanu. A u F8 Garmin provedení s Gorilla Glass nabízí jen ve verzi Amoled. Pokud chcete transflektivní displej, na výběr nedostanete.

Upřímně, ty hodinky nejsou levné a nejsou primárně určeny pro ležení na gauči, chcete při jejich ceně i přes nespornou kvalitu Gorilla Glass riskovat poškrábání krycího sklíčka?

Zvolit Amoled nebo transflektivní displej?

Fenix s transflektiním displejem je v současnosti asi poslední řada, která v prodejnosti poráží svého „amoledového soupeře“, kterým je Epix Pro. Forerunner 965 v zájmu i přes vyšší cenu poráží Forerunner 955, Forerunner 265 podobně drtí Forerunner 255. V lifestylových modelech Vivoactive nám Garmin možnost volby rovnou sebral a uvedl jen Amoled verzi.

Je pravdou, že transflektivní displej je tak nějak součástí DNA Fenixu. Také je pravdou, že má své nesporné výhody a jsou situace, kdy bych mu stále dal přednost. Na druhou stranu je pravdou, že Garminu se podařilo jako jednomu z mála výrobců zkrotit energetický apetit amoledu natolik, že časté dobíjení hodinek s tímto displejem není na pořadu dne. Rovněž zobrazovací schopnosti na přímém slunci již nejsou problematické.

V tomto ohledu je tedy každá rada drahá, respektive poradit by Vám měli spíš vaše oči, než recenzent. Garmin podpořil Amoled instalací větších displejů, zatímco transflektivní displej u verze 47 mm zůstal pouze 1,3“ a 42 mm verze zmizela z nabídky úplně. Trend do budoucna nám tak zřejmě naznačil.

Závěr

Ještě o kousek větší nadšení by vyvolalo nasazení Amoled displeje 1,5“ do největšího modelu. To jsem tak trochu očekával, že se stane a když jsem viděl specifikaci, byl jsem trochu zklamaný. Nepovažuju to ale za problém, 1,4“ je i tak perfektní displej a můžeme věřit, že Garmin měl relevantní důvody proč větší displej nepoužít v zájmu vyváženosti ostatních parametrů a vlastností. Například pevnosti těla, výdrže baterie nebo rychlosti systému.

Za důležitější považuji, že proti předchozím generacím a ostatním modelům výrobce neudělal žádný funkční nebo technický přešlap, který by nás mohl mrzet. Nikdo nemůže objektivně říct: „ty hodinky jsou dobré, ale předchozí generace měla lepší tohle nebo tamto“. Současná generace je opět posun k lepšímu ve všech směrech a ukazuje technický pokrok. Někteří lidé Garminu vyčítají, že jeho produkty jsou sice funkční, ale nejsou „zábavné“. Jubilejní 10. generace Fenixu rozhodně neztratila nic na funkčnosti a myslím, že přidala o kus víc zábavy.

A ta cena? Rozhodně není nízká, nikdy u této řady ani nebyla. Generačně povyrostla přibližně o 10 %. Není ale neoprávněná, Garmin nám za ni naservíroval to nejlepší, co v současnosti umí v kategorii hodinek, kterou sám definuje a kterou nás naučil mít tak rád.