Garmin Edge 1050 je vstupenkou do cyklistické budoucnosti

Při uvádění cyklistických produktů Garmin dodržuje delší časové rozestupy než u hodinek. Když potom uvede nějakou zásadní novinku, je to vždy minimálně „malá revoluce“. Ve většině případů ale musíme my uživatelé ty změny spíše hledat, protože jsou ukryté v podobě funkcí a parametrů. Co je vidět na první pohled zůstává spíše konzervativní a nenápadné. 

Žádná evoluce, ale pořádná revoluce 

Novinka nejvyšší řady cyklistického počítače a navigace v jednom výše uvedenou praxi mění a Garmin Edge 1050 přináší revoluci uvnitř i navenek. A to přitom současný model Edge 1040 je na trhu teprve dva roky. Uživatelský komfort a možnosti, které přináší donutí majitele starších modelů přemýšlet o přechodu na nový model a dost možná přiláká cyklisty, kteří dosud moderní cyklopočítač vůbec nevlastní.

1050-01

Plné barvy a luxusní design 

Ano, displej z tekutých krystalů poskytující plnohodnotné barvy v kombinaci s luxusně působícím designem zaujme na první pohled. Vysoké rozlišení 480 x 800 bodů a skvělé barevné podání i za náročných světelných podmínek umožnilo výrobci pracovat s mnohem lepší grafikou zobrazovaných údajů, která logicky zaujme. Já sám mám rád praktičnost a funkčnost transflektivních displejů, nepotrpím si moc na efekt, ale tady musím uznat, že ta změna je velká a příjemná. Určitě kvůli barevnějšímu displeji nezačnu jezdit lépe, ale znáte to … 

Reproduktor a „zvonek“ 

Garmin Edge 1050 je prvním modelem se zabudovaným reproduktorem přinášejícím hlasové povely a další uživatelské informace. To mění situaci, protože dosud bylo vše omezeno na různá pípání, případně tréninkové informace do sluchátek spárovaných s telefonem, který byl zároveň v dosahu navigace. Odladění hlasových funkcí bude jistě předmětem aktualizací, které budou postupně přicházet. 

Velkou radost mi udělala funkce zvonku, kterou reproduktor také zastává. Zatím ho lze vyvolat „tlačítkem“ na displeji, ale pokud v rámci aktualizací tuto funkci umožní aktivovat i pomocí dálkového ovládání, které Garmin již mnoho let nabízí, bude to úplně dokonalé. Využití vidím hlavně na stezkách, kde mají občas někteří „účastnící provozu“ pocit, že tam neplatí žádná pravidla a jízda na kole je tam někdy rizikovější než na silnicích první třídy. 

Výdrž baterie a konektivita 

Pohled do tabulky technických parametrů vás možná trochu nepříjemně zaskočí u kolonky výdrže baterie. Tam je totiž údaj „jen“ 20 hodin. Jenže pozor, nejedná se o údaj až 20 hodin, ale Garmin tvrdí, že se jedná o zaručených 20 hodin v plném zatížení. To znamená, že GPS jede naplno, používáte mapu a k tomu máte připojeno hned několik snímačů. Jakákoliv úleva systému naopak výdrž prodlužuje. Přeborníkem ve výdrži i tak zůstane Edge 1040 Solar, ale rozhodně se nemusíme bát, že se nový Edge unavil dřív než my. Pro extrémní výzvy je k dispozici konektivita s externím Garmin Power Packem, případně napájeným držákem, pokud jezdíte na elektrokole. 

K Edge 1050 lze připojit samozřejmě všechny dostupné snímače a čidla včetně radaru, světla nebo wattmetrů. Konektivita není omezena pouze na příslušenství Garmin. Zásadní parametr pro připojení je frekvence Bluetooth Smart nebo ANT+. 

1050-02

Garmin Pay 

Nově můžete s Garmin Edge 1050 zaplatit pomocí služby Garmin Pay. Pokud používáte hodinky Garmin, tuto službu již znáte a nebude pro vás mít zásadní přínos. Je ale spousta cyklistů, kteří mají svůj Edge jako jediné sportovní zařízení od Garminu a pro ně bude tato funkce přínosem. 

Online informace z trati a spojení s ostatními 

V případě, že v kapse dresu vezete i chytrý telefon s datovým tarifem, můžete využívat i rozšířené možnosti online služeb, které Garmin nabízí. V rámci skupinové jízdy vidíte online přesnou polohu vašich kolegů, můžete využívat messenger pro zasílání zpráv, dostávat bezpečnostní upozornění z trati na vzniklé situace nebo si můžete užít zábavu v podobě aktuálních žebříčků ze stoupání. 

Lepší diagnostika tréninku a plánování tras 

Vyšší hardwarový výkon a lepší grafiku displeje výrobce využil ke zlepšení mnoha služeb a funkcí. Některé z nich závisí na připojení odpovídajícího příslušenství. Ale pokud si vytvoříte alespoň základní ekosytém v podobě cyklopočítače a snímače tepové frekvence, v ideálním případě ještě wattmetru, dostanete společně s „1050“ minimálně o jeden stupeň vyšší míru uživatelského komfortu a tréninkové diagnostiky, než bylo doposud možné. 

Edge posuzuje vaši aklimatizaci na teplotní i výškové podmínky. V případě použití wattmetru funkce Power Guide navrhne optimální rozložení sil a celkově porovná vaše cyklistické schopnosti s nároky konkrétní trasy.  

Plánování tras je zase o něco snadnější přímo ze zařízení, navíc je detailnější se zohledněním povrchu. Při návrhu tras Edge zohlední oblíbenost stezek a cest u ostatních uživatelů. 

1050-03

Celkový první dojem 

Po prvním letmém seznámení s novinkou a prostudování specifikací si myslím, že Edge 1050 je tím modelem, který přináší významný posun vpřed, jež nutně nepřichází s každou novou generací produktu. Není to o tom, že by všechny stávající modely přestaly být aktuální a smysluplné, to rozhodně ne. Navíc základní cena 18 490 Kč není nízká (balení včetně snímačů je v ceníku za 20 990 Kč), ale zase není výrazně vyšší, než byla cena 1040 Solar při uvedení na trh před dvěma lety. 

Edge 1050 bude minimálně v následujících dvou sezónách tvořit pomyslný vrchol v nabídce nejen Garminu, ale celkově v oblasti moderních cyklopočítačů a navigací. Bude poskytovat minimálně o již zmíněný jeden stupeň vyšší uživatelský komfort a diagnostiku jízdy než jakýkoliv jiný model. 

Reálné zkušenosti vám přineseme v recenzi, na které již pracujeme, jen musíme najezdit potřebné kilometry. Na komplexní hodnocení si ještě chvilku musíte počkat. 

Pokud se chcete dozvědět co nejdříve další podrobnosti, zaregistrujte se k odběru novinek v našem obchodě.

Přečtěte si také náš článek Jak vybrat cyklopočítač.