Extrémní sporty: Výbava, bezpečnost a technologie

Extrémní sporty představují aktivity, během kterých se vyplavuje adrenalin do krve, proto se také nazývají i jako adrenalinové sporty. Při těchto sportech je člověk zaplavený doslova koktejlem emocí, který je pro mnoho lidí přímo návykový. Jaké aktivity patří k nejpopulárnějším extrémním sportům a jak je provozovat, aby byly co nejbezpečnější?

Extrémní sporty: Který z nich láká vás?

Nejdříve si pojďme představit několik adrenalinových sportů, které jsou spojeny s extrémními podmínkami.

  • Bouldering: Láká vás horolezectví? Pak by vás mohl zaujmout bouldering. Jedná se o lezení bez lana na menších skalách, které jsou ideální k posouvání lezeckých hranic bez obav z pádu z velké výšky.
  • Paragliding: Mezi dobrodruhy, kteří milují výšky, je oblíbený paragliding, při kterém se létá na padákových kluzácích.
  • Speed riding: K adrenalinovým sportům se řadí také speed riding, při kterém se létá na malém a rychlém padákovém kluzáku, zpravidla v blízkosti strmého svahu. Často se kombinuje s lyžováním.
  • Base jumping: Nezaleknete se ani skoku do neznáma? Pak objevte base jumping, který je kombinací horolezectví a skydivingu. Tento extrémní sport spočívá ve skákání z pevných objektů, jako jsou budovy, mosty nebo skály.
  • Skialpinismus: Milovníky zimních sportů, kteří hledají aktivitu, jež jim rozproudí krev v žilách, pravděpodobně zaujme skialpinismus neboli turistika na lyžích provozovaná v horách.
  • Snowkiting: Dalším populárním extrémním zimním sportem je snowkiting, který má podobu jízdy na lyžích nebo na snowboardu za tažným drakem poháněným větrem.
  • Vysokohorská turistika: Jak už název vysokohorská turistika napovídá, jedná se o turistiku ve vysokých nadmořských výškách.
  • Freeride: Jak vnést do lyžování, snowboardingu nebo cyklistiky notnou dávku adrenalinu? Díky freeridu, tedy způsobu jízdy mimo běžně užívané trasy.
  • Mountain biking: Co se týče extrémní jízdy na kole, kromě freeridu se mezi milovníky adrenalinu oblibě těší také mountain biking, tedy horská cyklistika.

pulsmetry-extremni-sporty-072024-2V zimě se oblibě těší freeride na lyžích

Nezbytná výbava pro extrémní sporty

Většina extrémních sportů vyžaduje kvalitní vybavení, které jednak zvyšuje komfort při sportu a jednak jeho bezpečnost. Vybavení pro každý z extrémních sportů se samozřejmě liší. Základem je ale vždy funkční oblečení, kvalitní obuv a bezpečnostní prvky, jednat se může například o reflexní prvky nebo ochranné rukavice či helmy.

Půjčovny vybavení na adrenalinové sporty

Určité extrémní sporty, jako je například paragliding, jsou spojeny s finančně nákladným vybavením. Napříč Českou republikou však existují půjčovny, ve kterých si můžete vybavení zapůjčit.

Bezpečnost při extrémních sportech

Jak už ze samotné podstaty extrémních sportů vyplývá, jsou spojené s vyšším rizikem nehod a úrazů než klasické sporty. Co tedy udělat pro to, aby byla během sportů zajištěna maximální bezpečnost?

Nepodceňte výcvik a trénink

Řada adrenalinových sportů se neobejde bez předchozího výcviku, díky kterému získáte potřebné dovednosti a minimalizujete riziko úrazu. Napříč Českem se pravidelně pořádají adrenalinové kurzy, stačí si jen vybrat.

Ujistěte se, že máte správné vybavení na sport

Jak už jsme zmínili výše, základem extrémních sportů je správné vybavení. Pokud už jste vybavení zakoupili před nějakou dobou, ujistěte se, že je stále funkční a správně seřízené.

Dobře aktivitu naplánujte a připravte se na ni

Nedílnou součástí adrenalinových sportů by mělo být plánování a příprava. Některé extrémní aktivity například vyžadují správné počasí nebo znalost terénu, takže si nezapomeňte dopředu zjistit vše potřebné.

Nezapomeňte na pojištění

Základem každého adrenalinového sportu by měla být kvalitní pojistka, a to jak v případě, že plánujete sporty vyzkoušet u nás (úrazové a životní pojištění), tak i v zahraničí (cestovní pojištění s připojištěním na extrémní sporty). Běžné zdravotní a cestovní pojištění totiž úraz během extrémních sportů nekryje a náklady spojené s leteckým převozem do nemocnice se bez připojištění mohou vyšplhat i na miliony korun.

pulsmetry-extremni-sporty-072024-3
Bezpečnost a správná výbava je v případě extrémních sportů klíčová

Chytré hodinky a technologie pro extrémní sporty

Jedním z oblíbených pomocníků při extrémních aktivitách jsou chytré hodinky, které přinášejí celou řadu funkcí, jež vám při sportu přijdou vhod. Za zmínku stojí například GPS, monitoring srdečního tepu, sledování výkonu nebo plánování tréninků. Klíčové jsou také bezpečnostní funkce chytrých hodinek. Například některé z modelů hodinek Garmin přinášejí tyto bezpečnostní a sledovací funkce:

  • Funkce Assistance: Díky této funkci je možné odeslat nouzovým kontaktům zprávu se souřadnicemi GPS.
  • GroupTrack: Tato funkce umožňuje sledovat ostatní kontakty prostřednictvím služby LiveTrack.
  • Detekce nehod: V případě, že hodinky zaznamenají během outdoorových aktivit nehodu, odešlou automatickou zprávu nouzovým kontaktům.

Tipy na chytré hodinky pro extrémní sporty

V současné době můžete vybírat z nepřeberného množství dámských i pánských chytrých hodinek od Garminu i dalších značek. Po kterých z nich tedy sáhnout, pokud plánujete provozovat adrenalinové sporty v extrémních podmínkách? Máme pro vás několik tipů:

Chytré hodinky Garmin Enduro

Pokud po hodinkách na sport požadujete dlouhou výdrž baterie, chytré hodinky Garmin Enduro vás v tomto ohledu nezklamou. Těšit se můžete i na integrovanou svítilnu, kterou oceníte například při vysokohorské turistice.

Garmin Forerunner 965

Chytré hodinky na sport Garmin Forerunner 965 vás potěší kombinací velkého Amoled displeje, dlouhé výdrže baterie a nízké hmotnosti.

Garmin Tactix 7

V případě, že vaše dobrodružství vyžadují vysokou odolnost hodinek, zaujmou vás chytré hodinky Garmin Tactix 7 s odolností splňující vojenské normy a s taktickými funkcemi.

Polar Vantage V2

Nespočet praktických funkcí přináší také chytré hodinky Polar Vantage V2, které charakterizuje velký Amoled displej a hliníkové tělo.

Na co nezapomenout při cestování za extrémními sporty?

Ze statistik vyplývá, že Češi čím dál tím častěji preferují aktivní dovolenou, mnohdy spojenou právě s extrémními aktivitami. Chcete propojit i vy cestu do zahraničí s adrenalinovými sporty? Doporučujeme se dobře připravit na cestu.

Nezapomeňte na seznámení se s místními podmínkami a předpisy a uložte si kontakty na záchranné služby a asistenční linky pojišťoven. Ideálně si také udělejte kopie důležitých dokumentů nebo si je vyfoťte do telefonu. V neposlední řadě věnujte zvýšenou pozornost bezpečnosti, ať už v podobě pojištění, správného vybavení nebo chytrých hodinek Garmin na sport s bezpečnostními funkcemi.