Energetické tyčinky pro sport i volný čas

Energetické tyčinky se staly nepostradatelným doplňkem pro všechny sportovce a dobrou alternativou pro všechny z nás, co žijeme aktivním způsobem života.

Mezi tyčinkami na trhu jsou velké rozdíly nejen v kvalitě, kterou ovlivňují hlavně použité suroviny a technologie výroby. Důležitou roli hraje také to, pro jaký účel je tyčinka vyrobena.

clanek-tycinka-1

Energetická tyčinka na výlet nebo pro náročný den 

Pokud chceme energetickou tyčinku použít jako zdroj živin při náročném dni, kdy jsme se nestihli najíst nebo jedeme někam na výlet a hledáme „kompaktní energii na cesty“, nemusíme úplně do detailu řešit poměr jednotlivých živin nebo jejich využitelnost. 

Můžeme si vybírat hlavně podle chuti a osobních preferencí, zvolit můžeme tyčinky s vysokým podílem ovoce, které jsou v posledních letech hodně oblíbené nebo tyčinky jejichž základ tvoří převážně obiloviny. Společným jmenovatelem by mělo být to, že se nejedná o pouhé „cukrovinky“ s hromadou přidaného cukru nebo ztužených tuků, ale spíše o výrobky odpovídající zásadám zdravého stravování. 

Z hlediska živin by měly obsahovat větší podíl komplexních sacharidů, zdroj rychlejší energie ve formě glukózy a fruktózy, lehce stravitelné bílkoviny a rozumný podíl vlákniny. Pokud jsou doplněny o vitamíny a minerály, případně volné aminokyseliny jejichž potřeba v případě fyzické zátěže roste, určitě to není na škodu a není důvod se toho obávat. 

clanek-tycinka-3

Funkční energetická tyčinka pro závod, zápas nebo náročný trénink 

Ať už se věnujete běhu, cyklistice, triatlonu, případně hrajete hokej nebo fotbal, určitě víte, jak složité je doplnit energii v průběhu náročné zátěže. Tělo a naše trávení se chová úplně jinak než v běžném režimu. 

V těchto situacích jsou jako jedna z možností zdroje živin opět energetické tyčinky, ale tady se již bavíme o funkčních energetických tyčinkách. Vůbec to neznamená, že se musí jednat o „chemický prefabrikát“, ale složení a další vlastnosti by měly být vyladěné tak, aby bylo jejich použití a využitelnost živin co nejlepší a efektivní. Zkrátka tady už je třeba nechat více prostoru vědeckým poznatkům a moderním technologiím výroby. 

Musíme si uvědomit, že pokud „nutíme“ naše tělo zvládat velmi náročnou nebo dokonce extrémní fyzickou zátěž, není to pro něj zcela přirozené. Proto má v takových situacích i specifické požadavky na příjem živin. A pokud mu je nedodáme, hrozí že nedojedeme do cíle stejně jako když nám v autě dojde benzín. Myšlenka, že každý trénink se dá zvládnout jen na sušené datle, může být slepou uličkou. 

Správně zvolená tyčinka nám dodá potřebnou energii před výkonem i v jeho průběhu. Pojďme se podívat na to nejdůležitější, co byste měli vědět.

clanek-tycinka-1

Hlavní benefity, které by měla splňovat funkční energetická tyčinka

  • Poskytnout koncentrovaný zdroj energie a dalších živin
  • Minimálně zatížit trávící trakt v průběhu výkonu
  • Snadno se konzumovat za všech podmínek (teplo i mráz)
  • Mít odolný obal proti vlhku, ale snadno přístupný
  • Nezabírat zbytečně moc místa v dresu 

Nutriční požadavky 

Energie ve formě sacharidů. Ty jsou nezbytné pro udržení výkonu při dlouhém a intenzivním tréninku. Tyčinka by měla obsahovat komplexní sacharidy (například maltodextriny) pro postupné uvolňování energie a jednoduché cukry (glukóza, fruktóza) pro rychlý energetický zdroj. Dalším zdrojem „paliva“ pro naše svaly v tyčinkách jsou kvalitní rostlinné tuky, nikoliv ty ztužené s obsahem trans mastných kyselin. Ty se často používají v méně kvalitních produktech zaměřených hlavně na nízkou cenu.

Na škodu nejsou ani funkční látky pozitivně ovlivňující metabolismus a výkonnost jako je například L-Carnitin. Důležitou součástí jsou také vybrané vitamíny a minerály, ať již v přirozeném obsahu nebo dodané. Ty totiž ovlivňují různé metabolické pochody v těle. 

Proč nabízíme na Pulsmetrech.cz italské tyčinky Volchem? 

Rodinné firmě s více než 30letou tradicí jednoduše důvěřujeme.

Výrobců, kteří se snaží dlouhodobě budovat svoje dobré jméno a tradici na základech kvalitních a fungujících produktů je dnes spíše méně. 

Důležitým argumentem je také naše osobní dobrá zkušenost s mnoha produkty této značky a v dnešní době již i reference a pozitivní ohlasy mnoha zákazníků. 

clanek-tycinka-4

Volchem Energy Fruit 

Tahle sladká dobrota je typickým zástupcem první kategorie. Její základ tvoří ze 70% sušené ovoce. Nabízí se ve třech variantách Fruit, Nuts a Müesli, je obohacena o vitamíny, neobsahuje přidaný cukr, laktózu, lepek ani ztužené tuky. 

Všechny verze jsou vhodné pro vegetariány i vegany.

Osobní názor: vzdáleně mi připomíná některé müsli tyčinky, ale podíl ovoce je výrazně vyšší. Zvláště verze s oříšky je moje oblíbená. Ideální alternativa k „průmyslovým sladkostem“ a jako tyčinka.

ovoce

Volchem Energy Crunch

Traťovka s vysokým podílem komplexních sacharidů a křupavou konzistencí obsahující 30 % obilovin. Zdrojem tuků jsou extra panenský olivový, kokosový a kukuřičný olej.  Pro optimální funkci energetického metabolismu je doplněna o malé množství Creatinu a L-carnitinu. 

crunch

Volchem Energetica

Energetica je funkční tyčinka bez kompromisu. Je balena do snadno přístupného voděodolného obalu. Její konzistence je stálá a umožňuje pohodlnou konzumaci při vysokých letních teplotách i v mrazu. Navíc nemá žádnou polevu.

Základní složkou je mandlová pasta, která tvoří minimálně 40% obsahu.  Tyčinka kombinuje vyšší obsah rychlé energie ve formě glukózy a fruktózy s pomalejším maltodextrinem. Významný podíl energetické složky tvoří tuky z rostlinných olejů.

Tyčinka dále obsahuje 13 vitamínů, L-Carnitin a Creatin. 40 gramová tyčinka vám velmi snadno dodá 181 Kcal.

energie

Ať již se rozhodnete vyzkoušet energetické tyčinky značky Volchem z našeho obchodu, nebo zvolíte jinou značku, získáte tak praktického „pomocníka“ v přípravě nebo při výletech. Určitě nenahrazujte tyčinkami všechna ostatní jídla, ale právě jejich rozumné začlenění do pestrého jídelníčku dává největší smysl.